Antibiyotik, enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılan ilaçlardandır. Ancak mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı ve diş lekelenmesine karşı dikkatli olunmalıdır. Hayatınızın ilk yıllarında hatta doğmadan alınan antibiyotikler nedeni ile diş sararması ve dişlerde çeşitli renklenmeler olabilir. Bu renklenmeler diş içi veya diş arkası sararma şeklinde de ortaya çıkabilir. Çeşitli diş beyazlatma yöntemleri ve diş tedavileri ile antibiyotik nedenli diş sararmaları geçmektedir. Ayrıca diş arkası sararması da diş beyazlatma ile iyileştirilebilir.
Antibiyotik diş sararması, cerrahi yöntemlere başvurmadan uygulanan diş beyazlatma yöntemleri veya protetik tedavi yöntemleri kullanılarak yapılır.
Diş beyazlatma (Bleaching) yöntemleri kullanılarak dişlerdeki sarı lekelerden kurtulmak mümkündür. Sarı lekelenmeler dış veya iç kaynaklı etkenler nedeni ile oluşur. Antibiyotik kullanımına bağlı sarı lekelerin geçmesi için diş hekimlerimizin yapacağı muayene sonrası tedavi seçeneklerine karar verilir.
Antibiyotik nedeni ile sararan dişler diş hekimleri tarafından uygulanana ofis tipi diş beyazlatma yöntemi ile beyazlatılır. Diş beyazlatma hidrojen peroksit veya karbamit peroksit kullanılarak yapılır. Hastanın diş etleri koruyucu bir tabaka ile kaplandıktan sonra dişler üzerine temizleme jeli sürülür. Özel led ışık veya lazer kullanılarak jelin aktive edilmesi sağlanır. Bir seansın sonunda antibiyotik kaynaklı diş sararmalarında istenen sonuç hemen elde edilemeyebilir. Diş sararması dişin içinden kaynaklı olduğu için bu durum normaldir. Bu nedenle istenen renk tonunun elde edilmesi için ek seans yapmak gerekir.
Antibiyotik kaynaklı diş sararması diş beyazlatma ile geçmiyorsa veya yeterli beyazlık sağlanamıyorsa protetik yöntemler de kullanılabilir. Kişisel gülüş tasarımı uygulamalarında çok kullanılan lamine diş kaplama veya zirkonyum kaplama sayesinde antibiyotik kaynaklı diş sararmaları tedavi edilebilir. Bu sayede güvenle gülümseyebilirsiniz.
Her antibiyotik diş sararması yapmaz. Özellikle tetrasiklin grubu antibiyotik kullanımı dişlerde sararma yapar. Bu tür antibiyotiklerin içeriğindeki minosiklin maddesi dişlerdeki sararmanın asıl nedenidir. Ancak bu durum yetişkinlerden ziyade çocukları etkiler. Hamilelik, emzirme ve çocukluk döneminde alınan bu tür antibiyotikler dişlerde lekelenme yapar. Neyse ki antibiyotik kullanımına bağlı diş sararmasını geçirecek yöntemler var. Siz yine de hamilelik emzirme ve çocukluk döneminde doktorların reçete ettiği antibiyotiklerin bu diş renklenmeleri ile ilgili yan etkileri hakkında bilgi alın.
Evet, antibiyotik diş sararması olan dişler beyazlar. Ancak, beslenme alışkanlıklar ve yetersiz bakım gibi nedenlerle sararan dişlere göre antibiyotik diş sararması daha uzun sürede beyazlatılır. Bunun için konservatif ve protetik diş beyazlatma yöntemleri uygulanır.
Yapılan araştırmalara göre diş beyazlatma tedavilerinin diş restorasyonları üzerinde çok az etkisinin olduğu veya hiç hiç olmadığı şeklinde bir sonuca ulaşılmıştır. Diş beyazlatma tedavilerinin porselen kaplama üzerinde olumsuz etkisinin olmadığı belirtilmiştir.
Diş beyazlatma yöntemlerinde kullanılan maddeler kullanım yönergelerine dikkat edilerek uygulandığında sağlıklıdır. Diş etlerini koruyu önlemler alındığı ve diş hekiminin deneyimine bağlı olarak diş beyazlatmanın sağlık açısından bir sakıncası yoktur.
Diş arkası sararması, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile önlenebilir. Özellikle çay ve kahve gibi içeceklerin azaltılması ve bunların tüketiminden hemen sonra dişlerin fırçalanması önemli ölçüde fayda sağlar. Sigara tüketiminin de azaltılması gerekir. Düzenli olarak 2 dakika süre ile günde 2 kez diş fırçalamak dişlerin arkasının sararmasını önlemede etkilidir. Yiyecek artıkları diş arkalarında ve aralarında biriktiği için diş ipi kullanmak alışkanlık haline getirilmelidir.
Bazı durumlarda evde uygulanacak yöntemler çözüm sağlamaz. Diş arkası sararması ile birlikte diş taşı oluşumu da söz konusu olabilir. Bu durumda diş hekimlerinden yardım alınarak diş taşı temizliği de yapılmalıdır. Arkasından diş beyazlatma tedavisi ile diş arkası sararması kesin bir şekilde tedavi edilebilir.
Uygun fiyatlarla Alanya’da antibiyotik diş sararması ve diş arkası sararması tedavisi için Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile iletişim kurabilirsiniz.
Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği