Kronik kötü ağız kokusu sindirim sistemi kaynaklı olma ihtimali çok yüksektir.
Diş hekimine ağız kokusu şikâyeti ile başvuran hastalarımıza muayenesi ağız ve diş muayenesi yapılır ağızda koku yapabilecek çürük, diş taşı, apse varlığı, dişeti hastalıkları, sabit ve hareketli protezler, kronik kötü ağız hijyeni gibi durumlar değerlendirilir ve bunların biri ya da birkaçı varlığında gerekli tedaviler önerilir.
Bu tedaviler yapıldıktan sonra da kötü ağız kokusu devam etmesi durumunda hastamızı Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanına yönlendirerek sinüzit, tonsilit, nazofarenjit, postnazal akıntılar gibi hastalıkları değerlendirirler.
K.B.B uzmanın alan dışına çıkan bir koku olduğunu düşünüyorsa bir Gastroenteroloji uzmanına yönlendirilir. Yani Sindirim sisteminin başlangıcı olan ağızdan başlayarak sonuna kadar çözüm arayışına gidilir.
Halitozis oral kaviteden yani ağızdan yayılan bireyin kendisini ve çevresindeki kişileri rahatsız edici derecedeki kötü kokuya verilen isimdir.
Tip 1: Tip 1 ağız kokusunun kaynağı oral kavitedir. Ağız içinde bulunan köprü altlarının iyi temizlenememesi, çürük dişlerin varlığı, diş eti hastalığının varlığı ve dil yüzeyindeki girintilerde yerleşen bakterilerin ortaya çıkardığı gazlar kötü kokuya sebep olur.
Tip 2: Orijini ağız içi olmayan ancak kişinin çevresini de rahatsız eden ağız kokusu tipidir. Tip 2 ağız kokusunun sebebi sinüzit, tonsillit, nazofarenjit ve postnazal akıntıya yol açan durumlardır.
Tip 3: Tip 3 ağız kokusunun sebebi ise sindirim enzimleri veya sindirim organları kaynaklıdır. Yemek borusu ile mide arasındaki kapağın (gastroözefagial sfinkter ) dilatasyonu, sindirim enzimlerinin yetersiz olmasına bağlı besinlerin tam olarak sindirilememesinden kaynaklı oluşan gazlar, her gün aşırı miktarda tüketilen süt ve süt ürünleri, reflü ve gastrit olması sayılabilecek nedenler arasındadır.
Tip 4: Sebebi akciğer kaynaklıdır. Ağız kokusu değil "NEFES KOKUSU" olarak tanımlanır. Akciğer veya alt solunum yollarında bir enfeksiyon durumunda gözlenebilir. Kan içerisinde bulunan bazı gazların nefes yoluyla atımı esnasında aromatik bileşiklere dönüşerek oluşturduğu kokudur. Diabetik hastalarda görülen spesifik aseton kokusu bu yolla ortaya çıkar. Ayrıca gut hastalığı olanlarda, doğum kontrol hapları kulanan kişilerde de görülebilmektedir.
Tip 5: Hastalar ağızlarının koktuğunu zannederler ancak ölçülebilen herhangi bir ağız kokusu yoktur. Psikojeniktir. Hastalar genellikle içe dönük, duygusal kişilerdir. Tip 5 ağız kokusu hastalarına ‘’ağzında hiçbir koku yok’’ gibi ifadelerle yaklaşmak yerine bir psikiyatrist işbirliği ile durumu üstesinden gelinebilir.
Sigara, ağız içi kimyasını bozarak doğrudan veya yol açtığı diş ve diş eti hastalıkları ile ağız kokusuna neden olur. Aşırı sigara kullanımı kıllı dil e yol açar. Kıllı dil üzerinde gıda artıklarının ve tütün kokusunun daha uzun süre tutulmasına neden olur. Bu durum halitozis tablosunun şiddetlenmesine yol açar.
Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği