Günümüzde her türlü konservatif, endodontik veya protetik tedavilerinin başarılarının devamlılığının sağlanması için dişi çevreleyen destek dokularının sağlıklı olması gerekir.
Bu nedenle dişleri çevreleyen dokuların hastalıkları ve bunların tedavileri ile ilgilenen bir diş hekimliği dalı olan periodontoloji çok önemlidir.
Yapılan araştırmalar belirli aralıklarla diş hekimine giderek periodontal açıdan muayene olan kişilerde dişlerinde ve dişleri çevreleyen dokularda herhangi bir hastalık ihtimalinin düştüğü gösterilmiştir.
Periodontal hastalıklar genellikle kendisini dişetlerinde kanama ve ağız kokusu ile belirti verir, ancak ağrı yapmadıkları için ihmal edilirler.
Bu nedenle geri dönüşümü olmayan sonuçlarla karşılaşmamak için altı ayda bir rutin diş hekimi kontrolünüzü yaptırmanız gerekmektedir.
Bu tedavilerde gerekli görüldüğünde lazer gibi ileri teknolojilerden faydalanılmaktadır.
Peridontoloji yani dişeti hastalıkları diş çevresi dokuların (dişeti, kemik) hastalığıdır. Dişin ağızda uzun dönem sağlıklı bir şekilde kalabilmesi için dişeti sağlığı önemli rol oynar.
Dişeti hastalığının ileri evrelerinde hastalana dişte hiçbir çürük olmamasına rağmen o dişi çekmek zorunda kalabiliyoruz.
Sağlıklı dişeti; açık pembe (mercan) renkte, mat, portakal kabuğu şeklinde pürüzlü ve sert kıvamdadır. Fırçalama esnasında herhangi bir kanama görülmez.
Dişeti hastalıklarına sebep olan en önemli faktör dişe ve dişeti üzerinde biriken bakteri plağıdır. Bunun dışında hamilelik, puberte, menopoz gibi hormonal değişikliklerin olduğu dönemler ve kullanılan bazı ilaçlar [antikonvülzan ilaçlar (fenitoin), immünsüpresif ilaçlar (cyclosporine-A), kalsiyum kanal blokerleri (nifedipin, verapamil, diltiazem)] da dişeti hastalıklarına neden olabilir.
Sağlıklı dişetinde fırçalama esnasında kanama gözlenmez. Diş fırçalarken kanama olması dişeti hastalığının veya yanlış diş fırçalamanın bir belirtisidir. Vakit kaybetmeden diş hekiminize muayene olmanız gerekmektedir.
Bu durum bir dişeti hastalığının işareti olabilir. Diş hekiminiz tarafından gerekli muayene ve tedavisinin yapılması gerekmektedir.
Dişeti çekilmesi; ilerlemiş dişeti hastalığı, çapraşıklık, yanlış fırçalama, doğru olmayan çene ilişkileri, diş sıkma gibi nedenlerden dolayı görülmektedir. Diş hekimi tarafından muayene ve tedavi edilmesi gerekilebilir.
Dişetinin olması gereken renk açık pembe(mercan) renktir. Kıpkırmızı olması bir dişeti hastalığına işarettir. Diş hekimi tarafından muayene ve tedavi edilmesi gerekilebilir.
Periodontal hastalık, travma, patolojik bir durum nedeni ile dişlerde sallanmalar meydana gelebilir. Diş hekiminiz tarafından muayene edilmesi gerekir.
Diş etleri veya daha genel bir tabirle ağız içinde meydana gelen yaralar genelde diş apselerinin ağız içine boşaldığı delikler ya da virüslerin sebep olduğu aft tarzı 7-10 gün içinde kendiliğinden geçen yara ya da lezyonlardır.
Bunun yanında nadirde olsa lezyonlar sadece diş eti hastalığını değil birçok sistemik hastalığın da belirtisi olabilir.
Erken tanı koyulmasında yardımcı olur. Diş hekiminiz oluşan yaraların sebebini ortaya çıkardıktan sonra diş ve diş eti kaynaklı bir problem ise tedavisini, başka bir sistemik hastalık ön tanısını koymuş ise gerekli konsültasyon ve yönlendirme işlemlerini gerçekleştirecektir.
Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği