İmplantlar diş hekimliğinde parsiyel veya total diş eksikliklerinde genellikle birincil tedavi yöntemi olarak düşünülmelidir.
Modern implant uygulamaları 50 yılı aşkın bir süredir başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Kliniğimizde dünyada rüştünü ispat etmiş markalar tercih edilmektedir.
İmplant Uygulaması; eksik dişleri yerine koymak amacıyla, dişsiz çene kemiği içerisine yerleştirilen yapay diş köküdür. İmplant titanyum veya alaşımlarından üretilir. Isırma kuvvetlerine dayanıklı ve özel kaplaması sayesinde doku uyumluluğu yüksek bir malzemedir.
İmplant diş tedavileri için Antalya Alanya'da bulunan Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğini arayın hem detaylı bilgi alın hem de randevu oluşturun.
İmplant tedavi çeşitleri, Antalya-Alanya'da hizmet veren Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinin uzman diş hekimleri tarafından yapılmaktadır. Polikliniğimizde, implant diş, all on four ve bir günde implant tedavileri verilmektedir. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişim kurabilirsiniz.
İmplant uygulamalarında çok ender durumda başarısız olunmaktadır (Dünyadaki implant başarı oranları %95 civarındadır).
İmplant-kemik kaynaşması(Osseoentegrasyon) sorunsuz bir şekilde gerçekleştikten sonra eğer ağız bakımınızı aksatmadan devam ettirirseniz, implantlarınızı kendi dişleriniz gibi kullanabilirsiniz.
İmplant vidalarının belli bir genişliği ve yüksekliği olduğundan, uygulanacağı bölge olan çene kemiğinin de belli bir yüksekliğinin ve genişliğinin olması gerekmektedir.
Kemik dokusu yeterli hacimde değil ise, ileri cerrahi tekniği olan “greftleme” doku takviye edilerek ya da sinüs lifting tedavisi yapılarak implant tedavisi için uygun hale getirilebilir.
Mevcut kemiğin kalitesi de tedavinin başarısını doğrudan etkilemektedir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece dental implant uygulamasına engel olabilecek üst yaş sınırı bulunmamaktadır.
Burada önemli olan varsa sistemik rahatsızlıklarının (diabet,bazı kardiyovaskuler rahatsızlıklar gibi) kontrol altında olmasıdır. Bu durumlarda doktor konsültasyonu ile dental implant tedavileri yapılabilmektedir.
Diş eksikliği, estetik ve fonksiyonel birçok sıkıntıyı beraberinde getirir.
Etkin bir çiğneme yapılamaması ve sonucunda oluşan mide-bağırsak problemleri; kapanış düzleminin bozulması ve çeneye dengesiz yük binmesinin sonucu oluşacak eklem ağrıları, bunlardan birkaçıdır.
Ayrıca oluşabilen estetik problemler ve konuşma bozuklukları nedeniyle, kişilerin duydukları özgüvenleri de negatif etkilenmektedir. Bu yüzden dental implantlar; dişlerini herhangi bir nedenle kaybetmiş olan hastalar için ideal bir tedavi seçeneğidir.
Genel sağlık durumu iyi olan, dişeti sağlığı ile kemik yoğunluğu ve miktarı yönünden bir sıkıntısı olmayan, iyi ağız bakımı yapan bireylerde implant tedavisi çok yüksek bir başarı oranına sahiptir. Bu bireylerde kemik miktarının yeterli olmadığı durumlarda ise ileri cerrahi işlemler ile kemik miktarı arttırıldıktan sonra implant uygulaması yapılmaktadır.
Ağır sigara kullanan, kontrolsüz diyabet veya kalp rahatsızlıkları olan, ileri derece kemik erimesi olan, baş / boyun bölgesine radyasyon tedavisi görmüş ve büyüme gelişimi tamamlamamış 18 yaş altı kişiler implant uygulaması için uygun değildir. Detaylı değerlendirmenin hekim tarafından yapılması ardından son karar verilir.
Lokal anestezi ile dişeti ve kemik çok etkin bir şekilde uyuşturulabildiği için implant cerrahisi sırasında ağrı hissedilmez. Dişetinin açılması ve implantın yerleştirilmesi esnasında rahatsız etmeyecek titreşim ve baskı hissiyatı ise normaldir.
Dental implant; steril bir cerrahi işlem ile kemik içerisine yerleştirilen gövdesi, implantüstü protezlerin yerleştirildiği abutment denilen üst yapı parçası ve bu iki parçayı birbirine sabitleyen vida olmak üzere üç parçadan oluşmaktadır.
İmplantlar kemik içine yerleştirildikten sonra çene kemiği ile kaynaştığı bir iyileşme safhasına girerler.
Osseointegrasyon denilen bu safhanın süresi hastanın yaşı, sağlığı, kemik kalitesi gibi faktörlere ve uygulamanın alt veya üst çeneye yapılmış olmasına göre 3 ila 6 ay arasında değişiklik göstermektedir.
Kemik ile kaynaşma evresi bitince, implantlar üzerlerine gelecek çiğneme kuvvetlerine karşı hazır hale gelir.Bu aşamada protez için ölçü alınıp 1 ila 2 hafta arası bir süreçte üstyapı tamamlanır.
Bazı uygulamalarda uygun koşullar sağlandığında, implantların yerleştirildiği gün, aynı zamanda sabit ya da hareketli geçici protez de ağıza yerleştirilebilmektedir.
İmplant cerrahisi, uygulanacak bölgenin durumu ve yapılacak protezin türüne bağlı olarak birkaç farklı aşamadan oluşur. İleri cerrahi gerekmeyen vakalarda standart uygulama iki aşamada gerçekleştirilir.
İlk olarak lokal anestezi altında yapılan steril bir cerrahi ile dişeti kaldırılıp önceden planlanmış bölgeye uygun çap ve uzunlukta dental implant yerleştirilir. Gerektiği durumlarda sınırlı kemik cerrahisi veya kemik greftleme işlemleri bu aşamada yapılabilir. Ancak kemik miktarının çok yetersiz olduğu vakalarda kemik artırım işlemi ayrı bir cerrahi ile implant yerleştirilmesinden en az 4 ay önce yapılmalıdır.
İkinci aşamada; implantın kemik ile kaynaşması (osseointegrasyon) için yeterli süre geçtikten sonra (3-6 ay), implantın üst yapı parçalarının yerleştirilmesi ile implantüstü protez işlemlerine başlanır. Tam çene veya estetik bölge implant uygulamalarında, uygun şartlarda, osseointegrasyon beklenmeden aynı seans üst geçici protez veya geçici kaplama yerleştirilebilir.
Kullanılacak implantın markasına ve implant yapılacak bölgedeki kemiğin durumuna göre farklı fiyatlandırmalar yapılmakta olup hastalar muayene esnasında hekim tarafından bilgilendirilir.
Dental implantlar, titanyum veya alaşımlarından yapılır. Titanyum ortopedide kalça protezlerinde de kullanılan vücuda en uyumlu (biouyumlu) maddelerden biridir.
İmplant çevresi dokular, doğal diş çevresindeki dokulara göre, dişeti hastalıklarına karşı daha hassastır. Doğal dişlerin karşılaştığı dişeti kanaması ve şişmesi, çene kemiğinin eriyip dişin kaybedilmesi, implant yapılan bölgelerde de görülebilir.
Bunun önüne geçmek için yapılması gereken rutin ağız bakımını aksatmamak hatta protezin türüne göre ek ara yüz fırçaları, ağız duşları, gargaralar ile ağız hijyenini desteklemektir.
Sigara kullanılmaması ve genel sağlık durumunun kontrol altında tutulması da implant çevresi dokuların sağlıklı kalması için çok önemlidir. Ayrıca implant kullanan kişilerin her 6 ayda bir genel kontrol için diş hekimlerine gözükmeleri gerekmektedir.
Total dişsizlik durumunda tedavi protokolüne göre, her çene için, all on four tedavisi için 4 implant, geleneksel full çene implantasyon için ise 6-8 adet implant kullanılmaktadır.
İmplant çevresi dişeti ve çene kemiğinin sağlığı yerinde oldukça, üst yapısı düzgün şekilde yapılmış bir dental implantın tanımlanmış bir ömrü yoktur. Sağlıklı oldukça ve limitleri içerisinde kullanıldıkça yaşam boyu ağızda kalabilir.
Belirli koşulların uygun olduğu durumda aynı günde çekim, implantasyon ve geçici protez işlemleri aynı günde yapılabilir. Varolan yaygın bir enfeksiyon bulunmaması, kemik yoğunluğunun yüksek olması, diş sıkma alışkanlığı ve sigara kullanımı olmaması, protezin yük dengesi ile dizaynı gibi birçok etken değerlendirildikten sonra hekim tarafından son karar verilir.
Genellikle uygulandığı durumlar tam çene implantasyon ve ön bölge estetik uygulamalardır.
Kullanılan alaşımın içeriği, yüzey kaplamaları ve parça uyumluluğu olarak implantlar farklı kalite gruplarında sınıflandırılır. Ayrıca tasarım olarak özel amaçlara uygun hazırlanmış çok sayıda implant türü bulunmaktadır. Hangisinin uygun olduğuna, detaylı analiz sonucunda diş hekiminiz karar verecektir.
Genelde ameliyat günü istirahat etmek yeterlidir.
Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği