Diş beyazlatma birçok faktör sonucu doğal rengini kaybetmiş, sararmış dişlere doğal bir beyazlık kazandırmak ve estetiği sağlamak amacıyla yapılan uygulamalardır.
Dişlere sürülen özel jeller ve ışıklarla beyazlatma işlemi yapılır. En etkili yöntem; diş hekiminizin klinik ortamında yaptığı office tip (office bleaching) beyazlatmadır.
Office tip beyazlatma: En etkili ve güvenilir yöntemlerden biri olan bu yöntemde, diş etlerine koruyucu bir ajan sürüldükten sonra dişlere uygulanan özel jeller, özel tasarlanmış LED ışıkla aktive edilir.
İşlem sonrası dişlerinizde 2-3 ton açılma olacaktır. Ancak beyazlığın kalıcı olmasını istiyorsanız en az bir hafta renklendirici özelliği olan yiyeceklerden uzak durmanız önerilmektedir. (Salçalı yiyecekler, kırmızı şarap, asitli içecekler, kahve, çay, sigara vs.)
Home Bleaching (Diş Hekimi kontrolünde evde yapılan beyazlatma işlemi): Düşük konsantrasyonda aktif madde içeren jelin hasta tarafından kullanıldığı tekniktir.
Bu teknikte; diş hekiminin belirlediği konsantrasyonda beyazlatma ürünü uygulanıp, sonuçlar diş hekimi tarafından belirlenirken, hastanın beyazlatma plağını evde kullanması avantaj olarak düşünülebilir. Bu yöntemde beyazlatma daha yavaş olur ancak geri dönüşümü daha uzun zaman alır.
Beyazlatma (Bleaching) İşlemi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler hususlar hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Daha beyaz dişlere sahip olmak isteyen hastalarımız için protetik tedavilere alternatif olarak daha pratik bir tedavidir. Dişlere uygulanan ajanlarla yaklaşık 2-3 ton diş renginde açılma olmaktadır.
Diş kiniğinde diş hekimi tarafından kontrollü bir şekilde yapılan diş beyazlatmanın dişlere zararı yok denecek kadar azdır.
Bu süreçte hasta sızlama, hassasiyet gibi ağrılar hissedebilir. Bunun önüne geçmek için randevudan önce ve sonrasında ağrı kesici kullanmak faydalıdır. Eğer seanslar arasında hassasiyet başlarsa, tedaviye ara verilerek birkaç gün sonrasında devam etmek için yeni randevu ayarlanır.
Burada önemli olan, beyazlatma etkisinin uzun süre devam edebilmesi için sonrasında, kişinin dikkat edeceği hususlardır.
Ağız ve diş bakımı düzenli olarak yapılmalı, beyazlatma etkili diş macunlarıyla desteklenmeli, özellikle ilk bir hafta (beyazlatma ile birlikte dişler üzerinde gözle görülmeyecek ama sonradan kapanacak olan gözenekler oluşur, beyazlatma sonrası renklendirici gıda tüketimi, sigara kullanımı, asitli içecekler filtre gibi gözeneklerin içine çekilerek yeniden renklenmelere sebep olur.) sonrasında da ilk bir ay, dişin kendisini tamir etme sürecinde yenilen gıdalara içilen içeceklere dikkat edilmelidir.
Beyazlatma işlemine başlamadan önce, diş taşı temizliği(detertraj) ve polisaj yapılmalıdır. Sonrasında dişetlerine koruyucu ajan sürülerek kapatılır.
Dişlere beyazlatma ajanı uygulanır, hekim asistan ve hastaya koruyucu gözlük takılır, 15-20 dakikalık seanslarla LED ışık (halk arasında lazer ışığı olarak da bilinmektedir.) verilerek beklenir. Genellikle 2-3 seans yeterli olur ve 1-2 saat içinde tedavi tamamlanır.
Diş hekiminiz kontrolünde yapılan beyazlatma (bleaching) işleminin zararı yok denecek kadar azdır veya yoktur.
Diş beyazlatma, kliniğimizde rutinde 2-3 seans, her seans 15-20dk sürecek şekilde (genellikle bir günde bitecek şekilde) yapılmaktadır.
Beyazlatma sırasında dişlerde herhangi bir hassasiyet olursa, seanslara ara verilerek 2-3 gün arayla tedaviye devam edilebilir.
Kaç seans yapılacağı, her seans sonrası sonuca bakılarak hekiminizle birlikte karar verilir.
Beyazlatma işlemi; diş kliniğinde işlem uygulandığından itibaren 24 saat etkinliği sürer. Bu süreçte sıcak soğuk hassasiyeti ve çakma şeklinde ağrı hissedilebilir. İşlemden yaklaşık yarım saat önce ve sonrasında kullanılacak ağrı kesiciler ağrıyı azaltır.
İşlem sonrasında öncelikle ilk bir hafta, sonrasında ilk bir ay çok önemlidir.
Renklendiricimi yiyecek, içecekler(şarap, domates, çay ve çeşitleri, kahve, sigara, asitli içecekler..) mümkün olduğunca kullanılmamalı, eğer içilecekse arkasından diş fırçalanmalı yada ağız suyla çalkalanmalıdır. Buradaki hedef, renkli yapının dişler üzerine tutunmasının engellenmesidir.
Beyazlatma etkili ajan içeren diş macunları kullanmak, beyazlığın kalıcılığı için fayda sağlar.
Yukarıda bahsettiğimiz durumlara uyulduğu takdirde en az 2-3 yıl kadar etkinliği sürer. 2-3 yıl sonra diş hekiminizle beraber değerlendirilerek ek seans yapılabilir.
Evet beyazlatılır. Canlılığını yitirmiş dişler bazen hiçbir ağrı yapmaksızın renk değiştirebilir. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra bile böyle dişler eski rengine dönemeyebilirler.
Dişi komşu dişler ile aynı renk seviyesine getirmek için dişin içerisine uygulanan özel beyazlatıcı ajanlar (hidrojen peroksit içerikli özel jeller) uygulanabilir.
Beyazlatıcı ajan dişin içerisine yerleştirildikten sonra geçici bir dolgu ile diş doldurulur ve hasta bir iki gün aralıklarla kontrollere çağırılır. İstenilen renk elde edildikten sonra daimî restorasyon işlemlerine geçilir.
Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği