Hareketli Protez Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hareketli Protez Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hareketli protezler takıldıktan sonraki süreçte vuruklar meydana gelebilir. Bu vurukların tedavisi için 3-4 kez doktora gidilmesi normaldir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta protezin en az 8-10 saat takılmış olmasıdır.
Özellikle implantsız total protez vakalarında alt çene çok fazla hareket etmesi şikayeti olabilir. Bu normaldir.
Protezlere alışma sürecinde küçük lokmalar halinde ve çift tarafı kullanacak şekilde yenmelidir.
Hareketli protezlerin günde 6-8 saat arası ağız ortamından uzakta kalması gerekir. Bunun için gece uyurken protezlerin çıkartılarak nemli bir ortamda (özel solüsyonlar veya nemli havlu/temiz bez içinde) saklanması tavsiye edilir.
Protez temizliğinde aşındırıcı tozlar kullanılmamalıdır. Çünkü diş yüzeyinde çizilmeler olur ve zamanla lekelenir. Protezin üzerinde oluşan tartar ve protez içindeki kalıcı lekeler diş hekimi tarafından temizlenmelidir.
Proteze alışmaya başladığınızda yanak dudak ve dil kasları ile yerinde tutabilirsiniz.
Alt damak protezleri yanak ve dil hareketleri ile yerinden oynayabilir.
Üst damak protezleri yeni kullanmaya başladığınızda ağzınıza düşebilir yutkunma hareketleri ile üst protezin damağa daha iyi tutunmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer çenelerden biri parsiyel protez ise ( yani ağızda hastanın kendi dişleri de varsa) bunlara gelen kroşeler (kancalar) ilk birkaç gün ayna karşısında görerek çıkartılmalıdır.
Protez dişlerin takılmasından sonra da rutin olarak diş hekimi kontrollerine gidin.