Topikal olarak uygulanan florür jellerin yanında yapılan muayene sonucu çürümeye yatkın alanların varlığı saptanırsa koruyucu dolgularla diş yüzeyindeki girinti ve çıkıntılar flor içeren koruyucu dolgularla doldurularak düz bir yüzey elde edilir.
Düz yüzeylere gıda tutunması zordur, temizlenmesi kolay alanlardır. Ayrıca flor içeriği nedeniyle dişin yapısı güçlenir.
Koruyucu dolgular, dişin yapısına zarar vermez koruyucu dolgu yapılırken diş dokusundan aşındırma yapılmaz, dişin bütünlüğü korunur.
Anestezi gerektirmemesi, uygulamasının pratik olması sebebiyle çocuklarımızı tedaviye alıştırmak için başlangıç tedavisi olarak de düşünülebilir.
Süt dişlerinde ve daimi 1-2’nci azı dişlerinde çürümeye yatkınlık olduğu diş hekimi muayenesi ile karar verildiyse, dişleri ileriye yönelik koruma altına almak için yapılan tedavilerdir.
Koruyucu ve önleyici tedavilere örnek olarak florür jeller, fissur sealantlar (koruyucu dolgu) örnek gösterilebilir.
Koruyucu diş hekimliğine örnek, süt dişlerinde uygulanabilen topikal flor uygulaması ile dişlerde çürüğe yatkınlığı olduğunu düşündüğümüz girintili çıkıntılı alanların (fissurler vs), fissur sealant dediğimiz flor salınımlı akışkan dolgularla doldurularak düz bir alan oluşturulup, gıda birikmesini engellemeyi amaçlamaktadır.
Bu tedavi genellikle, çocuğun fırçalamasının zor olduğu ve ömür boyu ağızda kalmasını istediğimiz daimi azı dişlerine yapılmaktadır.
Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği