Ağız ve diş bakımı; hepimizin üzerinde hassasiyetle durması gereken önemli bir konudur. Gereken hassasiyet gösterilmeyip rutin günlük bakımlar ihmal edildiği zaman ileriye yönelik ağız ve diş problemlerinin ortaya çıkması kaçınılmazdır.
Teknoloji ilerledikçe ağız ve diş bakımı için geliştirilen ürünlerle hayatımız daha da kolaylaşmaktadır.
Dişlerin temizlenmesine; ilk süt dişinin ağza sürmesiyle ailenin, temiz ıslak spanç -bez yardımıyla başlanmalıdır. İlk süt dişinin ağızda görülmesiyle rutin 6 ay-1 yıllık diş hekimi kontrollerine de başlanmalıdır.
Çocuk yaşça büyüdükçe, onun için uygun fırça ve gerekliyse macunlar seçilmeli, doğru fırçalama tekniğiyle aile yardımıyla fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Yetişkinlerde de aynı şekilde 6 ay-1 yıllık diş hekimi kontrolleri yapılmalı, diş hekimi tarafından doğru ve etkin fırçalama, ağız bakımı rutini hakkında bilgilendirilmelidir.
Evde günlük ağız ve diş bakımınızı yaparken (rutinde iki tercihen üç olmasında fayda vardır.), manuel diş fırçalarıyla diş hekiminizin anlattığı şekilde diş temizliği yapabileceğiniz gibi, son zamanlarda oldukça popüler olan elektrikli - şarjlı diş fırçalarıyla da ağız diş bakım rutinininizi yapabilirsiniz.
Bu tür fırçaların manuel fırçalara göre üstün plak temizliği yaptığı gösterilmiştir. Çeşitli özellikleri (zamanlama yapılabilir, baskıyı algılar sizi uyarır, pozisyon algılama teknolojisiyle her bölgenin rahatlıkla temizlenmesini sağlar) mevcuttur.
Doğru fırçamızı seçtik, peki ya diş macunu? Piyasada pek çok ürün çoğu kişiyi, hangi macunu kullanacağı konusunda kararsız bırakmaktır. En doğru tercih; diş hekiminizin muayenesi ile size önereceği macunu seçmek olacaktır. Rutin diş bakımında günde 2 mümkünse 3 defa fırçalamaya ek olarak diş ipi kullanımını unutmamalıyız.
Diş fırçamız; dişlerimizin ön ve arka yüzlerini temizler fakat fırçanın ulaşamadığı ara yüzler, diş çürüklerinin en çok görüldüğü alanlardır. Dişlerimizin ön ve arka yüzlerinin yanında, ara yüzlerinin de olduğunu unutmamalı, bu bölgelerin de en azından günde bir defa, akşam dişlerimizi fırçaladıktan sonra diş ipiyle temizliğini sağlamalıyız.
Diş iplerine alternatif hangi ürünler var diye düşünürseniz, çatallı diş ipleri, kürdanlı diş ipleri, ara yüz fırçaları kolaylığı bakamından düşünülebilir. Bu ürünlerden hangisini tercih etmeliyim diye soracak olursanız cevabımız diş ipi olacaktır.
Diş ipi dişin ara yüzeyindeki her bölgesine temas ederek plakların büyük bölümünü temizlemenize yardımcı olur.
Bir diğer ağız bakım rutinimiz ise ağız çalkalama suyu olarak bilinen ağız gargaralarıdır. Ağız çalkalama suları genellikle diş tedavisi sonrası, iyileşme döneminde, ileri cerrahi işlemlerden sonra ağız içi mikrobiyal plak birikimini önlemek için kliniğimizde hastalarımıza reçete edilmektedir.
Bu tür gargaralar rutinde her gün kullanılırsa ağız içi floranın bozulmasına yararlı bakterilerin ölüp, zararlı olanların çoğalmasına neden olabilir. Bu sebeple her gün kullanılması tavsiye edilmez.
Eğer yüksek tansiyon rahatsızlığınız yoksa ve doğal bir yöntem arıyorsanız dişlerinizi fırçaladıktan sonra tuzlu suyla gargara yapıp 20-30 dakika su dahi tüketmeyerek diş etlerimizin ödeminin azalmasına, rahatlamaya yardımcı olabiliriz.
Özetleyecek olursak; diş hekimi tavsiyesiyle günlük size uygun olan diş fırçası ve macunla hekiminizin anlattığı şekilde dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanılarak diş temizliği tamamlanmalıdır.
Gargara kullanmak istiyorsak; sürekli olmayacak şekilde tercih edilmeli ya da doğal yöntemlerle hazırlanmış gargaralarla evde ağız ve diş bakım rutini tamamlanmalıdır.
Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği hekimlerinden ilk muayene randevusu aldığınızda gerektiğinde diş bakımınız yapıldıktan sonra ağız ve diş sağlığı hijyen motivasyonu yapılacaktır, yani yapmanız ve dikkat etmeniz gereken ağız ve diş bakımınız ile ilgili tüm bilgiler hastalarımızın kişisel ağız özellikleri ve ağız muayenesi durumuna göre verilecektir.
Örneğin köprü kullanan bir kişi ile kullanmayan bir kişi farklı diş ipi kullanmaktadır. Hastalarımıza bu muayenede hangi diş fırçası kullanılmalı, klasik mi elektronik diş fırçası mı hangi diş macunu kullanılmalı, diş ipi nasıl kullanmalıyım, gargara kullanmalı mıyım ya da hangi sıklıkla kullanmalıyım gibi soruların cevapları verilecektir.
Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği