Kanaldaki mikrop sayısının tek seansta yeteri kadar sayıya kadar düşürülemeyeceği düşünüldüğünde diş kök kanallarına antimikrobiyal ilaçlar konulur.
Bu ilaçların belirli bir süre kanal içerisinde kalarak bakterilerin sayısının daha da azaltılması beklenir. Bazen işlemlerin çok uzayacağı düşünüldüğünde hasta ağzını açmaya zorlandığında da ikinci seans düşünülebilir. İşte bu işlem çok seanslı kanal tedavilerine bir örnektir.
Kanal tedavisindeki temel amaç kök kanallarındaki mikropların belli bir sayının altına düşürülerek sızdırmaz bir şekilde köklerin doldurulmasıdır.
Eğer mikroorganizmaların tek seansta yeteri kadar sayısının azaltılamayacağı düşünülüyorsa, kanal içerisine mikropları öldürme özelliğine sahip ilaçlar yerleştirilerek geçici dolgular yapılır.
Bazı vakalarda mikroorganizmalar kök ucundan çıkarak kemiğe kadar ilerleyebilir. Bu durumlarda vücut savunma sistemi bakterilerin vücuda dağılmasını önlemek için harekete geçer.
Dişin kök ucunda ve hatta yüzde şişlik meydana gelebilir. İşte bu gibi olgularda kanal tedavisi sırasında kök kanalından iltihabi sıvıların gelmesi söz konusudur.
Kanal tedavisinin bitirilebilmesi için kök kanallarından bu iltihabi sıvıların gelmesinin kesilmiş olması beklenir.
Hasta belirli aralıklarla çağırılarak dişin kontrolleri yapılır ve iyileşme olduğu düşünüldüğünde tedavi bitirilebilir. Şişme olması durumunda hekiminize bilgi vermenizde fayda vardır. Diş hekiminiz gerekli ise antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlarınızı yazacaktır.
Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği