Çocuklarda da erişkinlerde olduğu gibi süt ya da daimi dişleri çekilebilir. Daimi dişleri ortodontik karar ya da aşırı harabiyet durumu gibi ender durumlarda çekmekteyiz. Çocuklarda diş çekim işlemleri çocukların psikolojileri düşünülerek onları tedirgin etmeden yapılmaktadır.
Diş çekimleri lokal anestezi altında yapılmaktadır. Süt dişlerinin aşırı sallandığı durumlarda topikal anestezik spreyle de uyuşturularak basitçe süt dişini çekebilmekteyiz.
Enfeksiyonun ciddi boyutlara ulaşıp, süt dişinin kanal tedavisiyle ağızda tutulamayacağına karar verilip hekiminiz tarafından süt dişin çekilmesi uygun görüldüyse, çekim yerindeki boşluğa, daimî dişlerin hareket etmemesi için çekim yerinin iyileşmesinden yaklaşık 1-2 hafta sonra alınacak ölçüyle, kişiye özel yer tutucularla olası yer kaybı önlenebilir. 6ay-1 yıl aralıklı düzenli diş hekimi kontrolleriyle hekiminizle birlikte yer tutucu değerlendirilir.
Böylelikle ileriye yönelik daimi dentisyonda oluşabilecek problemlerin önlemi alınmış olur. Eksik dişlerin durumuna göre tek ya da çift taraflı, hareketli ya da sabit olabilir.
Çocuklarda diş tedavileri , diş çekimi hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Süt dişleri; alttan gelen daimi dişlerin ağıza sürmesiyle fizyolojik olarak kökleri rezorbe (erime) olmaya ve sallanmaya başlar. Bazı durumlarda daimi diş ağıza sürdüğü halde süt dişleri düşmemektedir. Diş hekiminiz yapacağı muayene ile size en doğru bilgiyi verecektir.
Bazen durumlarda ortodontik endikasyon sonucunda süt dişleri çekilebilir.
Çocukların el yetenekleri, yetişkinler kadar yeterli olmadığı için, süt dişlerinin her bölgesini temizlemekte yeterli olamayabilirler.
Aynı zamanda fazlaca tüketilen şekerli, asitli yiyecek ve içecekler, süt dişlerinin yapısını zayıflatır, çürümeye başlayarak ağrıya sebep olur.
Süt dişleri alttan gelecek daimi diş için yer tutucu görevi yapar.
Zamanında düşen süt dişinin yerini daimi diş alarak olması gereken süreç işler. Erken kaybedilen süt dişlerinin yerine, komşu süt dişleri zamanla kayarak, boşluğu daraltırlar. Alttan gelecek olan daimi diş; ağız ortamında yer bulamayınca, ön-arka bölgeden yer bularak sürer. Bu durum, çapraşıklıklara, ileri dönemde ortodontik tedavi görülmesine neden olabilir.
Süt dişinin çekim endikasyonu olup olmadığına diş hekimi, yapılan detaylı muayene sonucu karar vermeli, aileyi doğru bir şekilde yönlendirmelidir.
Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği