Kliniğimizde Cerec ve Cad-Cam teknolojisi kullanılmaktadır.
Eskiden hastalarımıza protez dişler yaparken ölçü almamız gerekiyor ve bu ölçüleri diş teknisyenlere gönderiyorduk, onlarda ince el işçilikleri ile dişleri yapıyor ve bize gönderiyorlardı, bu uygulamayı bugünlerde de yapıyoruz ama bunun yanında CAD-CAM teknolojisi ile dişlerin ölçüsünü CAM (ileri kamera teknolojisi) ile alıyor ve CAD (bilgisayarlı kazıyıcılar teknolojisi) ile protetik dişlerin üretimi hatta cerrahi rehberleri, gece plakları gibi bazı yapıları yapıyoruz.
CAD-CAM (Computer Aided Design - Computer Aided Manufacturing), bilgisayar destekli tasarım - bilgisayar destekli üretim anlamına gelir. CEREC sistemi, diş hekimliği için geliştirilmiş bir tarama, tasarım ve üretim cihazıdır. CEREC bu konuda dünyada en önde gelen kuruluşlardandır. Dijital diş hekimliğinin en önemli uygulama alanlarından birisidir.
CEREC sisteminde iş akışı, sistemin klinik ayağı olan ağız içi tarayıcı ile başlar. Geleneksel ölçü yöntemlerine göre büyük avantajları vardır. Bulantı refleksi olan hastalarda rahat kullanılmasının yanısıra, detay hassasiyeti yüksek, hata payı ise geleneksel ölçülere göre çok daha düşüktür.
Tarama sonrası elde edilen görüntü, laboratuvarda bilgisayar ortamında işlenerek, hassas mikro freze makinesine gönderilir. Bu yöntem ile çalışılması zor olan cam seramik, zirkonyum, e-max gibi estetik ve biyouyumluluğu yüksek materyallerden inley, onley gibi restoratif parçalar, kron ve köprülere alt yapılar, güçlendirilmiş porselen bloklardan kazınan dental laminalar üretilebilmektedir.
CEREC Cad Cam sisteminin bir diğer avantajı da tedavi süresini oldukça kısaltmasıdır. Yüksek hassasiyet ve düşük hata ile çalışılan dijital sistemde tek seansta işlemler yapılabilmektedir.
Dijital diş hekimliği, geleneksel yöntemlerden farklı olarak, ağız içi ölçülerin kamera ile taranarak alındığı, dizaynların bilgisayarda yapıldığı, restorasyon ve protezlerin bilgisayar destekli makinelerde üretildiği diş hekimliği uygulamalarının bütününe denir.
Geleneksel yöntemlere göre avantajları; daha yüksek hassasiyet ve düşük hata payı ile çalışılması, bunun sonucu olarak daha kısa sürede daha başarılı tedavilere olanak tanımasıdır.
Ayrıca geleneksel yöntemler ile işlenmesi çok zor olan, estetik özellikleri ve biyolojik uyumluluğu yüksek olan cam seramik, zirkonyum, e-max gibi materyallerin diş hekimliğinde kullanım alanının genişletmiştir.
Dijital diş hekimliğinin klinikteki ayağı CEREC cihazıdır. Geleneksel ölçüler gerekmeden, kamera yardımı ile ağız içinin dijital ortama taşınmasını sağlar.
Laboratuvara verinin dijital olarak gitmesi, geleneksel ölçü ve modellerde oluşacak potansiyel hata paylarını, riskleri ve taşıma için beklenen süreyi elimine etmektedir. Laboratuvarda yüksek hassasiyetli çalışan freze ve sinter cihazları, klasik yöntemlere göre daha başarılı tedavilere olanak sunmaktadır.
Diş protez ve restorasyonlarının, bilgisayar destekli tasarım ile dizayn edilip, yine bilgisayar destekli freze makinelerinde, gelişmiş materyallerden ile imal edilmesinde kullanılan bir sistemdir.
Ön bölge boşluklar için Estetik Diş Hekimliği farklı çözümler sunabilir. Bunların ortodontik tedavi, bonding, estetik kaplama ve laminalar olarak sınıflandırılması ile birlikte size en uygun tedavinin hangisi olduğunu, detaylı bir muayeneden sonra diş hekiminiz söyleyebilir.
Dijital diş hekimliği, geleneksel yöntemlerden farklı olarak, ağız içi ölçülerin kamera ile taranarak alındığı, dizaynların bilgisayarda yapıldığı, restorasyon ve protezlerin bilgisayar destekli makinelerde üretildiği diş hekimliği uygulamalarının bütününe denir.
Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği