Apse Bakterilerin kök bölgesine ulaştığı zaman oluşturduğu lezyonlardır. Erken dönemde ağrılı ya da ağrısız şişlik meydana gelir. Hasta dişinin ağızda yükseldiğini hisseder. Tedavi edilmediği durumda baş boyun bölgesinde enfeksiyona neden olabilir.
Kist; içerisinde sıvı ya da kısmen katı madde bulunduran patolojik bir yapıdır. Sıklıkla diş çürüğü, travma, dişeti hastalıkları ve gömülü dişlerden kaynaklı olarak meydana gelir.
Kistler diş köklerinde erime, çene kemiğinde erime, dişlerde yer değiştirmeye sebep olabilmektedir. Kistik yapının birtakım cerrahi işlemler ile (enükleasyon vb.) tedavi edilmesi gerekmektedir.
Yakın bir tarihe kadar apse yapan veya ağrıyan dişler çekilirken günümüzde gelişen teknolojiler ile birlikte kanal tedavisi alanında büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Dişin klinik ve radyolojik muayenesi hekim tarafından yapıldıktan sonra daha detaylı bilgi verecektir.
Öncelikle kanal tedavisi ile apse boşaltılmaya çalışılır. Apse boşaltılabiliyorsa, şişlik yayılmamışsa antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Şişlik yayılış ise lenflerde sertlik, şişlik, ağrı var ise kanal tedavisi ile birlikte antibiyotik önerilir.
Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği