Süt dişlerinde çürüklerin ilerleyip dişin canlı kısmını enfekte etmesiyle daha ileri tedavilerin yapılması gerekebilir.
Amputasyon ve kanal tedavileri; süt dişlerini fizyolojik düşme yaşına kadar ağızda tutmak, ileriye yönelik diş yapısında bozukluklara sebebiyet vermemesi için önemlidir.
Bu amaçla diş çürüğü temizlendikten sonra dişin canlı kısmı (pulpanın) enfekte olduğu düşünülüyorsa, kron pulpasının da çıkarılarak özel dolgularla tek seansta yapılan işlemdir.
Süt dişlerinde pulpanın kök kısmının de enfekte olduğuna karar verildiyse, enfekte pulpanın tamamının çıkarılıp özel solüsyonlarla kanalların yıkanıp, çeşitli ilaçlarla tedavinin bitirilmesi işlemidir.
Enfeksiyonun durumuna göre tek seansta bitebilirken bazen birer hafta aralıklarla hastayı 2-3 defa çağırmak gerekebilir.
Evet. Diş çürüğü ilerleyip dişin canlı kısmı (pulpaya) ulaşıp, şiddetli diş ağrısına sebep oluyorsa, kök ucunda apse geliştiyse, enfeksiyon varlığı görülüyorsa, diş hekiminizin muayenesi sonucu, süt dişinin kanal tedavisi için teşhisi koyulduysa, kanal tedavisi yapılmasında bir sakınca yoktur.
Süt dişlerinde kanal tedavisi, daimi dişlere yapılan kanal tedavisinden çok daha kolay ve kısa sürelidir. Süt dişleri tedaviye çok daha çabuk olumlu cevap verir.
Aksi halde apseli süt dişinde ilerleyen enfeksiyon, alttan gelecek daimi dişin yapısını olumsuz etkileyebilir. Enfeksiyon, süt dişinin köklerini eriterek erken diş kaybına sebep olabilir. Bu durum, daimi dentisyonu olumsuz etkileyebilir.
Amputasyon tedavisi: Yarım kanal tedavisi
İlerlemiş çürük varlığında, çürük temizlenip, canlı diş dokusunun (pulpanın) da enfekte olduğu düşünüldüğü durumda, kron pulpası da çıkarılarak, tek seansta, kullanılan özel dolgularla amputasyon tedavisi tamamlanmaktadır.
Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği