Adeziv-Bonding halk arasında özellikle ön dişler arasında normal dışı boşlukların doldurulması ya da kırıkların, şekil bozuklukların tamiri olarak bilinmektedir.
Aslında Adeziv bonding özellikle kompozit yani beyaz dolguları dişe yapıştırmakta kullandığımız yapıştırıcı kimyasal ajanlardır.
Yani Adeziv bonding işlemi dolgu ile diş arasında hem mikro sızıntıyı hem dolgunun dişe yapışmasını sağlayacaktır.
Adeziv bonding uygulaması Kompozit yani beyaz dolgunun kullanıldığı uygulamalarda, seramik Lamina Veneer yapıştırmalarında, fiber post (kanal içi sağlamlaştırıcı direk) uygulamalarında, bazı kaplama uygulamalarında, hassasiyet giderilmesinde vs. uygulama alanları olarak sıralayabiliriz.
Özellikle ön dişlerinin aralıklarından memnun olmayan hastalarımıza estetik bir tedavi olarak;
Dişlerin boylarının kısa olduğunu düşünen hastalarımızda dişlerin boylarının uzatılması gibi alanlarda bu yöntem tercih edilebilir.
Bonding İngilizcede yapıştırma anlamına gelir. Hekim titizlikle çalışarak, doğal dişe en uygun rengi seçerek, malzemeyi parça parça yerleştirerek, dişe estetik görünüm kazandırır. Bonding uygulaması her yaşta her insana yapılabilir. Daha önce bonding uygulanmış kişiye yeniden bonding uygulaması yapılabilir.
Bonding uygulaması ağrısız, acısız bir işlemdir.
Hekimin uyguladığı teknikle ve yapılan güzel polisaj ile uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilir.
Diş yapısına zarar verilmeden yapılan bir işlem olması avantajıdır. Diş dokusu bütünlüğü bozulmaz.
Bonding uygulamalarının tek seansta yaklaşık bir saatlik bir sürede tedavinin tamamlanmış olması bonding uygulamalarının avantajları arasındadır. Yani uygulama süreleri alternatif tedaviler göre kısadır.
Seramik Laminate Veneerler alternatif bir tedavi yöntemidir.
Daha ekonomiktir.
Bonding uygulamasında kompozit esaslı malzemeler kullanılmaktadır. Çeşitli renk seçeneklerine sahip olan kompozit materyalinden, hekiminiz sizin dişinize en uygun rengi seçer. Bazen de, çeşitli renkler birbiriyle karıştırılarak kullanılabilir.
Kompozit esaslı bu materyaller diş yüzeyine çeşitli yapıştırıcılar yardımıyla, uygun şekil verildikten sonra led ışık verilir ve sabitlenir.
Dişler arasındaki boşluklar kapatılmak isteniyorsa, sadece boşluk olan kısımlara, dişlerdeki kırıklar tamir edilmek isteniyorsa sadece kırık kısımlara bu işlem uygulanır.
Kompozit esaslı materyal, diş yüzeyine sıfırlanmalıdır. Hekimin yapacağı polisaj işlemiyle de lekelenmelere plak tutunmasına karşı gerekli önlemler alınmış olur. Bu işlemlerin hastaya hiçbir zararı yoktur.
Özellikle dişler arasındaki boşlukları kapatmak için yapılan uygulamada hasta alışamaz, çıkartılmasını isterse, çıkartıldığı durumda eskisi gibi hayatına devam eder dişlerine gelebilecek zarar minimum olmuş olur.
Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği