20 Yaş Dişleri ile ilgili Yapılan araştırmalara göre; insanoğlunun ilk çağlardan bu yana değişen beslenme alışkanlıkları ve hazır gıdaların tüketiminin artması ile eskisi kadar sert besinleri çiğneme ihtiyacı kalmamıştır. Bu durumdan dolayı zamanla çene yapısının küçülmesi gerçekleşmiş ve 20 yaş dişleri en son çıkan dişler olmasından kaynaklanan yarı gömülü ya da tam gömülü kalmasına sebep olmuştur.
20 yaş dişlerinin (akıl dişlerinin) sürmesinde meydana gelen problemler sık karşılaşılmaktadır. 20 yaş dişlerinin hiç oluşmaması da günümüzde görülmektedir.
20 yaş dişlerinin eksikliği kadınlarda erkeklere oranla daha fazladır.
Genellikle 17-23 yaş arasında sürmektedir. Sürme esnasında doğru açı ve pozisyonda bulunmadığı durumlarda perikoronit (diş etinde iltihaplanma) komşu diş kökünde erime, komşu dişte çürük oluşturma gibi problemlere neden olur.
Çene kemiğindeki yetersizlikten veya dişin pozisyonuna bağlı olarak sürememesinden kaynaklı çeşitli kistlere yol açabilir.
20 yaş dişlerinin normal bir şekilde çıkmasına rağmen hijyenin zorluğundan kaynaklanan çürüklere ve dişeti rahatsızlıklarına da sık rastlanılmaktadır.
20 yaş dişinin sürme döneminde hekim tarafından muayene edilip gerekli takip ve tedavi işlemlerinin yapılması önerilir.
Sürmüş 20 yaş dişlerinin çekiminin normal diş çekiminden bir farkı yoktur. Ancak gömülü veya yarı gömülü 20 yaş dişlerinin çekiminde hazırlıklarımızı yaparak cerrahi müdahale gerekmektedir
20 yaş dişleri ne olursa olsun çekilmesi gereken dişler olmamakla beraber yüksek ihtimal problemli dişlerdir.
20 yaş dişleri ağız içinde doğru pozisyonda sürmüş olsa bile en arkada olmasından kaynaklı olarak fırçalama ve diş ipi kullanımında güçlükler yaşanmaktadır. Bu durum yirmi yaş dişinde ve komşu dişte çürüklere yol açabilmektedir. Hekim tarafından muayene edilip gerekli takip işlemlerinin yapılması önerilir.
Pulpa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği